Boek over Duitsland

Eind maart 2016 verscheen de vijfde, geactualiseerde druk van ‘Waarom we ineens van de Duitsers houden (maar ze daar zelf van schrikken)’

SONY DSCBinnen een paar jaar is de status van Duitsland radicaal veranderd, in Nederland niet in het minst. Het Duitse economisch succes wordt bejubeld, de hoofdstad Berlijn is populairder dan ooit en ondertussen hoor je zelfs dat de Duitsers tenminste beschaafd zijn gebleven terwijl de Nederlanders toch zo grof zijn geworden. Precies in deze nieuwe fase van het ‘leuke Duitsland’ is het land echter ook uitgegroeid tot het machtigste van Europa, degene die de koers in de euro- en vluchtelingencrisis kan aangeven. Hierdoor keren ook de oude spanningen weer terug.

Journalist en historicus Merlijn Schoonenboom schetst de contouren van dit nieuwe Duitsland, dat eigenlijk het liefst buiten de schijnwerpers was gebleven. Als correspondent voor onder andere de Volkskrant en de Groene Amsterdammer sprak hij met wereldmarktleiders, het staatshoofd, neonazi’s, migranten en de laatste literatuurpaus, als Berlijner ziet hij de veranderingen dagelijks om zich heen. Hoe gaat een door de geschiedenis getekend land om met haar nieuw verworven status?

Mediareacties op het boek ‘Waarom we ineens van de Duitsers houden (maar ze daar zelf van schrikken) (Atlas Contact, juli 2013):

NRC Handelsblad ****: ‘Welkom inkijkje in de Duitse realiteit‘, ‘alle denkbare kanten van onze buren belicht‘.

Wim Brands in zijn tv-programma Boeken (VPRO): ‘Het mooie van je boek is (…) dat je ook laat zien wat er in Duitsland níet goed gaat.

Cuttingedge.be: ‘Lang geleden dat we een non-fictie boek met zoveel plezier gelezen hebben.

De Volkskrant: ‘Trefzeker opgeschreven’, ‘lezers die in het nieuwe Duitsland zijn geïnteresseerd kunnen hun voordeel doen met dit boek

Te bestellen onder andere bij atlas contact of bij bol.com.

 

Afbeelding website: Op initiatief van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken overhandigt journalist Merlijn Schoonenboom zijn boek ‘Waarom we ineens van de Duitsers houden (maar ze daar zelf van schrikken)’ aan de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier en zijn Nederlandse collega Frans Timmermans tijdens het Nederlands-Duits Forum in Den Haag op 16 juni 2014. (Foto Eva van Rijnberk, BKB)