Prijzen, stipendia

Zijn boek De nimf en de bunny is genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs 2017. Eerdere winnaars o.a. Douwe Draaisma, David van Reybrouck, Rudy Kousbroek.

Voor zijn werk als Duitsland-correspondent voor de Volkskrant ontving hij in november 2013 de cultuurprijs Nederland Duitsland. Juryrapport: ‘Met zijn onderbouwde berichtgeving geeft Schoonenboom treffende analyses van de huidige rol die Nederland en Duitsland niet alleen in de onderlinge relatie tot elkaar maar ook in de Europese context spelen.’ (Jury: Steven Austen, oud-directeur Felix Meritis, Klaus Bertisch, chefdramaturg van De Nederlandse Opera, Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum en Dorothee von Flemming- Doertenbach, voorzitter van het Genootschap Nederland Duitsland).

Voor zijn doctoraalscriptie ontving hij de Pieter van Strien prijs voor de geschiedenis van de psychologie (Rijksuniversiteit Groningen), uitgereikt door juryvoorzitter Douwe Draaisma. Ook werd hij genomineerd voor de UvA en het Parool Scriptieprijs.

Hij ontving een aantal onderzoeksbeurzen, waaronder in 2014 van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en het Mondriaanfonds, en in 2008 van het Milena Jesenska Fonds in Wenen.