Biografie

Voor ik vrij journalist werd werkte ik als kunstredacteur voor de Volkskrant tussen 2004 en 2009, daarna tussen 2009 en 2013 als Duitsland-correspondent voor die krant. Vanaf 2013 schrijf ik o.a. met regelmaat voor de Groene Amsterdammer, over Duitsland en culturele thema’s. Als columnist werk ik voor het Duitslandweb van de Universiteit van Amsterdam, daarvoor o.a. voor Het Parool (Boekenweek 2016). Voor mijn werk als correspondent ontving ik in 2013 de Cultuurprijs Nederland Duitsland. 

Sinds 2013 geef ik met regelmaat commentaar in Duitse media over Nederlandse ontwikkelingen in Europese context, zoals op tv-zender Phoenix, op Deutschlandradio Kultur en bij het WDR-radioprogramma ‘Europamagazin’. In 2007 was ik gastjournalist in Berlijn bij de krant Die Welt, en in 2008 visiting fellow aan het Institut für die Wissenschaften vom Menschen in Wenen, waar ik onderzoek deed naar de grote nationale musea in Europa voor de artikelenreeks ‘Art, Money, Identity’. Tussen 2000 en 2002 werkte ik als cultureel correspondent voor het Vlaamse dagblad De Morgen. 

In 2013 publiceerde ik een eerste boek over Duitsland, op basis van mijn ervaringen als correspondent. In oktober 2015 kwam mijn boek uit over de lotgevallen van een 19de-eeuws schilderij, in feite een weerslag van mijn periode in de kunstwereld; in 2018 werd dat in het Duits vertaald. Dit boek werd genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs. Eind 2019 publiceerde ik mijn tweede boek over Duitsland.

Als cultuurhistoricus probeer ik via onverwachte invalshoeken of schijnbaar curieuze gebeurtenissen de hedendaagse cultuur te vangen. Ik heb cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd, met een beetje kunstgeschiedenis en filosofie erbij, en studeerde in 1999 af op het thema ‘de populariteit van de gelaatkunde rond 1800′, waarvoor ik in 2003 de Pieter van Strien Prijs voor de Geschiedenis van de Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen kreeg. In 2001 was ik gastconservator in het Utrechts universiteitsmuseum voor het cultuurhistorische deel van de tentoonstelling ‘Het hoofd ten voeten uit’.

Afbeelding: Frank Walter Steinmeier, nu Duits bondspresident, toen minister van Buitenlandse Zaken, ontvangt van zijn Nederlandse collega Frans Timmermans mijn boek Waarom we ineens van de Duitsers houden (maar ze daar zelf van schrikken) (2013). Initiatief van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens het Nederlands-Duits Forum in Den Haag op 16 juni 2014. (Foto Eva van Rijnberk, BKB)