Waarom we ineens van de Duitsers houden

Atlas Contact uitgeverij 2013/2016. Binnen een paar jaar is de status van Duitsland radicaal veranderd, in Nederland niet in het minst. Het Duitse economisch succes wordt bejubeld, de hoofdstad Berlijn is populairder dan ooit en ondertussen hoor je zelfs dat de Duitsers tenminste beschaafd zijn gebleven terwijl de Nederlanders toch zo grof zijn geworden. Precies in deze nieuwe fase van het ‘leuke Duitsland’ is het land echter ook uitgegroeid tot het machtigste van Europa, degene die de koers in de euro- en vluchtelingencrisis kan aangeven. Hierdoor keren ook oude spanningen weer terug. Hoe gaat een door de geschiedenis getekend land om met haar nieuw verworven status?

Het boek ‘Waarom we ineens van de Duitsers houden (maar ze daar zelf van schrikken) verscheen in 2013 in de eerste druk in 2013. De geactualiseerde versie uit 2016 heeft een andere kaftkleur gekregen, en het cruciale thema van 2015 en 2016 is toegevoegd: de ‘vluchtelingencrisis’.

Lees hier de inleiding.

Mediareacties op het boek ‘Waarom we ineens van de Duitsers houden (maar ze daar zelf van schrikken) (Atlas Contact, juli 2013):

NRC Handelsblad ****: ‘Welkom inkijkje in de Duitse realiteit‘, ‘alle denkbare kanten van onze buren belicht‘.

Wim Brands in zijn tv-programma Boeken (VPRO): ‘Het mooie van je boek is (…) dat je ook laat zien wat er in Duitsland níet goed gaat.

Cuttingedge.be: ‘Lang geleden dat we een non-fictie boek met zoveel plezier gelezen hebben.

De Volkskrant: ‘Trefzeker opgeschreven’, ‘lezers die in het nieuwe Duitsland zijn geïnteresseerd kunnen hun voordeel doen met dit boek